UNESCO General Conference


Hallo lieve lezers!

Ik heb het eigenlijk veel te druk hier om te bloggen, maar ik kan het toch niet laten om jullie even up te daten. Wat een bizarre dagen heb ik gehad! Ik kwam hier op dinsdagavond aan. Na mijn koffers te hebben gedropt ben ik snel de stad in gegaan, want het was de laatste avond dat de Canadese jongerenvertegenwoordigers hier in Parijs zouden zijn. En we moesten echt nog even brainstormen over de brief die we naar het UNESCO Youth Team willen sturen, over het schrijven van een handleiding voor jongerenvertegenwoordigers.

Woensdag kwam snel, en op deze dag hoorde ik dat ik geselecteerd was om in de Education Commission te rapporteren namens het Youth Forum. Huh. ECHT? WAT? Dat betekent dat ik de General Conference van UNESCO mag toespreken! Hoe geniaalboemlauwtegek is dat? Ik mocht dit samen doen met de Noorse jongerenvertegenwoordiger, Hanne Sofie Lindahl. De rest van de middag hebben wij aan onze speech gewerkt, want die moest natuurlijk wel vlekkeloos goed zijn.

Stiekem was ik in de tussentijd beroerd ziek, maar dat mocht de pret niet bederven. ‘s Avonds had ik een diner met de delegatie, waar minister Bussemaker ook aanwezig was! Zonder blikken of blozen (of eigenlijk wel, maar dan verstopt) ben ik op haar afgestapt om de visie van de Nederlandse jongeren op onderwijs en cultuur eens even stevig toe te lichten. Wat een leuke vrouw is dat! Ze is ontzettend sympathiek, en erg enthousiast over jongerenparticipatie.

Op donderdagochtend zat ik om 9:00 fris en fruitig in het ambassadegebouw voor het delegatieoverleg. De minister was er ook bij, die me vroeg te rapporteren over het Youth Forum (tuuuuuurlijk minister) en de speech naar haar te mailen, omdat ze er tot haar spijt niet bij kon zijn (ze zou donderdag eind van de middag al vertrekken). Daarna snel door naar het hoofdgebouw van UNESCO, want ‘s middags zou ik speechen. Helaas liep het programma lichtelijk uit, op donderdag was er geen plek voor de speech. Wel was er nog een tof side-event van Nederland over de rol van UNESCO in het tegengaan van ‘homophobic bullying’. Heel tof!

Vandaag, vrijdag, was het echt zover. Ook hier weer een paar uur vertraging, maar om 12:30 schoven wij in het panel vooraan de zaal om eens goed uit te leggen van jongeren nou vonden van de gang van zaken bij UNESCO. De film volgt later, want die is uiteraard gemaakt, maar ik kan jullie nu vast vertellen dat er een daverend applaus klonk! Na de lunch mochten we weer in het panel plaatsnemen om vragen te beantwoorden en reacties te geven op zaken die in het debat boven tafel kwamen. Ook dat ging boven verwachting goed. Er hebben, zowel in als buiten het debat, talloze positieve reacties de revue gepasseerd. En in het daarop volgende debat over de internationale standaard van hoger onderwijs werd met regelmaat gerefereerd aan de Youth Recommendations. Supercool!

Al met al was deze dag een bizarre dag, en deze week een te gekke week. Nog één dagje Parijs voor ik weer naar het kikkerlandje terugkom voor een paar weekjes rust, gastlessen en plannen smeden. Tot snel!