Tentoonstelling In the Picture bij UNESCO HQ


KIJKEN! RTL nieuws 05-12-2012

Je ziet me misschien niet, maar ik was daar wel! Tijdens deze presentatie op 5 december mochten Anne Schepers en ik als jongerenvertegenwoordigers UNESCO het immaterieel erfgoed van Nederlandse jongeren tentoonstellen met een fototentoonstelling. Het was heel tof!

Samen met het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed & het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mochten wij deze happening organiseren. Het doel van deze presentatie was het profileren van Nederland, omdat we in september het Verdrag ter bescherming van Immaterieel Erfgoed hebben geratificeerd. Dat betekent dat we in Nederland nu bezig zijn met een inventarisatie van het Nederlandse immateriële erfgoed. Dit kan van alles zijn: tradities, rituelen, gebruiken, dialecten, etensgewoonten, dansen, verhalen, muziek, ambachten, theater en ga zo maar door.

Afgelopen woensdag, op 5 december, mochten wij ons dus profileren op het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs. We hebben dat in deze week gedaan, omdat het Intergouvernementele Comité ter bescherming van Immaterieel Erfgoed nu aan het vergaderen was. Dat betekent dat de internationale lijst onder de loep gehouden wordt. De deelnemende landen gaan dan bekijken welke erfgoederen er in gevaar zijn, om deze op een aparte lijst te plaatsen. Ook zijn er weer wat nieuwe erfgoederen toegelaten tot de lijst. Hier kan je daar alles over lezen: UNESCO: 16 nieuwe erfgoederen 06-12-2012

De presentatie hebbeSINTERKLAAS1n we gedaan door middel van een infomarkt. Het begon allemaal met Sinterklaas, die de grote UNESCO zaal in ging om een hele mooie speculaaspop aan Cécile Duvelle aan te bieden. Cécile is hoofd van de afdeling Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO.

Daarna kwam Sinterklaas terug naar de hal. Hier liepen de mensen eerst langs een tentoonstelling met tien voorbeelden van typisch Nederlands immaterieel erfgoed. Hier zag je onder andere Koninginnedag, schaatsen, de Elfstedentocht en wintermaaltijden, zoals zuurkool en erwtensoep. Vervolgens kwam je bij de grote troon van Sinterklaas. Hier ging Sinterklaas zitten. Alle gasten konden met hem praten of met hem op de foto. Sinterklaas was mateloos populair. Ik heb nog nooit zoveel flitsen van camera’s bij elkaar gezien! Ook werden hier goodiebags met chocoladeletters, speculaas en marsepein uitgedeeld. Naast Sinterklaas was ook nog een tentoonstelling met uitleg over ons Sinterklaasfeest te vinden.

Aan de andere kant stonden 5 grote tafels, waar een aantal ambachtslieden aan het werk waren. Aan de eerste tafel zat een speculaasbakster. De hele hal van UNESCO rook hierdoor heerlijk naar speculaas. Naast haar zat iemand speculaasplanken te snijden. Deze planken gebruik je vervolgens om het deeg in te doen. Zo kan je leuke vormpjes maken, zoals speculaaspoppen of sinterklaasjes. Op de volgende twee tafels werden marsepein en borstplaat gemaakt. Tot slot was er een tafel waar surprises werden gemaakt.

En dan waren wij er natuurlijk nog! Wij hadden een hele mooie fototentoonstelling van het immaterieel erfgoed van jongeren. Deze foto’s hebben we als resultaat van onze In The Picture-gastlessen. De foto’s zijn dus door Nederlandse jongeren zelf gemaakt! We hebben hier ontzettend positieve reacties op gehad. Veel landen waren onder de indruk van ons In The Picture-project. Het is natuurlijk een hele leuke manier om jongeren te betrekken, en dat idee werd breed gedragen. Ik ben benieuwd in hoeveel landen we dit project nog terug gaan zien!

SINTERKLAAS2

In de tussentijd zijn de Telegraaf en RTL nieuws langs geweest voor een artikel en een item in het nieuws. Al met al was het een hele beleving! We zijn heel blij met de kans om de mening van jongeren op zo’n grote schaal te laten zien.

RTL geeft dus helaas wel foute informatie. We waren niet aan het lobbyen voor een plaats op de werelderfgoedlijst. De werelderfgoedlijst is voor materieel erfgoed, en Sinterklaas is immaterieel erfgoed. Bovendien zijn we nog lang niet toe aan de internationale lijst!

Ilona Rozenboom
Jongerenvertegenwoordiger UNESCO
@IlonaRozenboom