Regional Ministerial Education Conference


Afgelopen week was ik in Istanbul voor de Regional Ministerial Education Conference. En wat een ervaring was dat! Ik was daar met de Youth Advisory Group on Education, een groep die gevormd is na de jongerenconsultatie over onderwijs en post-2015 van UNICEF waar ik in september was. Er zitten jongeren in uit Midden & Oost Europa en Centraal Azië, aangevuld door twee jongeren uit West Europa en twee Mexicaanse meisjes. Met een afvaardiging van deze groep moesten wij afgelopen week alle ministers uit Europa & Centraal Azië ervan overtuigen hun onderwijssystemen te hervormen door middel van partnerships met jongeren, zodat ieder kind en iedere jongere in de regio toegang heeft tot onderwijs van hoge kwaliteit.

En dat hebben we gedaan. Allereerst hadden we een onderwijsstatement, wat je hier vindt. Ana-Maria Duminica uit Roemenië heeft hier een speech over gegeven, die fantastisch ontvangen werd. Check het filmpje hier. Ook Anna Susarenco uit Moldavië heeft gespeecht namens de groep, de opname hiervan vindt je hier. De speeches werden supergoed opgepakt en heel veel mensen reageerden positief, emotioneel en ready for change. Maar het hoogtepunt moest nog komen.

Voor deze conferentie was ik verkozen tot Focal Point voor het organiseren van het Youth Side Event. Side events zijn normaal gesproken heel stoffig, met debatten, presentaties en statements. Wij vonden dat we dat als jongeren wel een keer anders op mochten pakken. Tijdens de lunch zetten wij de boel op z’n kop met emotionele, diepgaande monologen over onze ervaringen met onderwijs. Dit alles sloten we af metWe Build the World We Want, een tekst over onderwijs die ik heb geschreven op ‘Born This Way’ van Lady Gaga. Het was bizar!

We hebben het Side Event twee keer gedaan. De eerste keer was afgelopen woensdag, tijdens de ministeriële lunch. De ministers waren mega enthousiast, en de minister van Turkije wil dat we een projectvoorstel schrijven om een tv documentaire over onze verhalen te maken! Dat gaan we uiteraard doen. Tijdens dit event zagen we zo hier en daar wat traantjes weggepinkt worden, maar het bleef allemaal binnen proporties. Want zo hoort het volgens protocol.

Maar de volgende dag, toen we op donderdagochtend tijdens de koffiebreak het voor de alle deelnemers deden, werd het pas echt wild. Meerdere bobo’s zaten gierend te huilen tijdens de monologen, maar nog mooier, tijdens het lied stonden ze allemaal mee te dansen en te zingen. Dát is hoe je de wereld verandert! Ik geloof niet dat ze ons ooit nog gaan vergeten.

Ik zal jullie niet langer in spanning houden: check ons lied! Meezingen mag uiteraard ook, check de songtekst hier.