Onze Zwarte Piet


Onze Zwarte Piet. Elk jaar weer rond Sinterklaas vinden er verhitte discussies over hem plaats. Is het racistisch of niet? Moeten we hem afschaffen, aanpassen, vernieuwen, updaten, moderniseren? Zowel de voor- als de tegenstanders zijn de discussie helemaal zat, maar toch laait hij ieder jaar weer op.

Als jongerenvertegenwoordiger UNESCO heb ik het hier ook vaak met jongeren over. Jongeren hebben heel verschillende ideeën over dit thema. Veel jongeren vinden dat Zwarte Piet er gewoon bij hoort. Zo is het feest en zo moet het blijven. Als het ooit al racistisch was, wordt het nu in ieder geval niet zo bedoeld. Waarom zouden mensen zich dan gekwetst voelen?
Andere jongeren vinden weer dat het maar een feestje is, en dat het voor iedereen leuk moet zijn. Als Zwarte Piet het voor sommigen vervelend maakt, moet daar wat aan gedaan worden.

Laatst kreeg ik twee visies te horen die toch wel heel interessant vond. Een gekleurd meisje gaf aan dat ze het heel moeilijk vond als kind. “Kom, we gaan ons schminken zodat we Zwarte Piet zijn. Oh wacht, jij hoeft geen schmink, jij bent al Zwarte Piet.” Gekleurde kinderen worden uitgescholden, en dat is natuurlijk iets wat we niet willen. Waarom geen witte pieten met alleen wat zwarte vegen van de schoorsteen? Waarom de accenten op rode lippen?
Maar er was ook een jongere die aangaf dat Zwarte Piet juist antiracistisch was. “We zijn een overwegend blank land. Voor mij was Zwarte Piet mijn eerste aanraking met mensen met een andere huidskleur. En op deze manier was die associatie direct heel positief. Het kan ook antiracistisch werken.”

Één ding weet ik zeker: als wij als land niet trots kunnen zijn op onze tradities, dan moeten we daar wat aan doen. De eindeloze discussie an sich zegt daar al genoeg over.
Persoonlijk vond ik als kind Zwarte Piet geweldig, en Sinterklaas maar saai. Het pietendiploma was mateloos populair en als we verkleed naar school mochten, wilde ik als Zwarte Piet. Zouden we het ook zo kunnen zien? Zouden we Zwarte Piet niet in kunnen zetten als middel om culturele diversiteit bespreekbaar en laagdrempelig te maken? Zouden we Zwarte Piet niet juist antiracistisch kunnen maken?