Lezing & workshops bij studievereniging Sirius


Vanavond waren Anne en ik bij Studievereniging Sirius in Utrecht om een lezing en workshops te geven binnen de module ‘Kunst, Cultuur & Recht’. Het centrale thema was immaterieel erfgoed. Na een introductie over het werk van een jongerenvertegenwoordiger UNESCO en het UNESCO-Verdrag ter Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed gingen de studenten aan de slag in de workshops.

De eerste workshop was het Culturele Reis rond de Wereld spel. Dit is één van onze gastlessen die we normaal gesproken met veel middelbare scholieren spelen. Toch waren de vragen ook voor deze studenten uitdagend! De winnaars kregen vrijkaartjes voor European Dreams, waar mijn nieuwe collega verkozen gaat worden. Deze workshop werd gehost door Anne.

De tweede workshop was de In The Picture gastles. Alle studenten hadden een foto meegenomen van hun eigen immaterieel erfgoed. Deze presenteerden ze aan elkaar en vertelden daarbij waarom dat zo belangrijk voor hen was. Wieke Vink, oud jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken, begeleidde de workshop.

De derde workshop ging over het betrekken van jongeren bij de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. De studenten brainstormden met elkaar over de mogelijkheden om jongeren te betrekken. Hier kwamen drie fantastische ideeën naar voren:

Idee 1: Wek interesse van jongeren op door een (online) platform te creëren voor internationale samenwerking over het erfgoed.

Idee 2: Realiseer een online aanvraagprocedure waar het erfgoedzorgplan omgezet kan worden in een actueel digitaal portfolio met film- en fotomateriaal.

Idee 3: Betrek jongeren door hen via social media polls te laten stemmen op het immaterieel erfgoed dat zij op de Nationale Inventaris willen zien. Als er een X aantal stemmen binnen zijn, benader dan alle jongeren die op dit erfgoed hebben gestemd met verschillende opties (van laagdrempelig tot intensief) om wat bij te dragen aan de aanvraag!

De ideeën van de studenten nemen we mee naar de studiedag over ‘Jongeren & immaterieel erfgoed’ die we samen met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur & Immaterieel Erfgoed gaan organiseren. Misschien zit dé oplossing voor jongerenparticipatie hier wel tussen! Al met al was het een hele geslaagde avond.