Jongerenvisie op een vuurwerkverbod 2


Na heel hard (en heel veel) werken is ie er dan echt! In het afgelopen jaar hebben 992 jongeren hun mening gegeven over een vuurwerkverbod. We hebben het onderzoek nu afgerond (wat een timing hè) en het is tijd om jullie om de oren te slaan met de resultaten.

Zoals jullie misschien vandaag gehoord hebben, is een meerderheid van de Nederlanders voor een vuurwerkverbod. Maar dat geldt niet voor jongeren! Maar liefst 67% van de deelnemende jongeren heeft aangegeven dat een vuurwerkverbod volgens hen een bar slecht idee is. 63% van de deelnemende jongeren denkt zelfs dat een vuurwerkverbod helemaal niet uitvoerbaar is. En wat jongeren gaan doen als er wel zo’n vuurwerkverbod komt? De grootste groep van 31% geeft aan dan op een andere manier aan vuurwerk te komen en het toch af te steken.

Al met al vinden jongeren zo’n vuurwerkverbod dus een slecht idee. En dat is ook niet zo gek. Vuurwerk hoort bij het immaterieel erfgoed van Nederland, en uit dit onderzoek blijkt dat het specifiek voor jongeren erg belangrijk is. Immaterieel erfgoed kan je niet van de ene op de andere dag veranderen door middel van een verbod of een wet.

Gebaseerd op de resultaten raden wij aan om geen vuurwerkverbod voor particulieren in te voeren. En mocht er toch zo’n verbod komen, zijn er een hoop zaken om rekening te houden. Bij vervanging door een vuurwerkshow moet er bijvoorbeeld specifieke aandacht worden gegeven aan de mogelijkheid voor jongeren om zelf vuurwerk af te steken.

Check alle resultaten in het onderzoeksrapport.


2 Gedachten over “Jongerenvisie op een vuurwerkverbod

 • Maaike

  Hoi Ilona,

  Interessant onderzoek! Vuurwerk is ook heel mooi! Maar laat het niet het laatste zijn dat je ziet…
  De afgelopen tijd zijn er weer veel mensen waaronder ook jongeren blind geworden aan een oog…of een hand minder hebben…of de rest van hun leven op een andere manier getekend zijn door vuurwerk. Dit kan toch niet de uitkomst zijn van het vieren van een mooi feest? Mag ik je uitnodigen om komende Oud & Nieuw met mij mee te lopen in Het Oogziekenhuis Rotterdam om met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van vuurwerk?

  Hartelijke groet,
  Maaike

  • ilonarozenboom Post auteur

   Hoi Maaike,

   Dank voor je reactie! Je hebt een heel goed argument daar, maar ik wil ook zeker niet tegenspreken dat dat verschrikkelijk is en dat we daar wat aan moeten doen. Op basis van dit onderzoek moeten we ons echter wel realiseren dat zomaar een algeheel verbod de zaken niet oplost. Met maar liefst 31% van de jongeren die aangeeft bij een verbod op een andere manier aan vuurwerk te komen en dat toch af te steken, moeten we zoeken naar andere alternatieven om de problematiek aan te pakken. Zoals het toegankelijker verstrekken van vuurwerkbrillen, het afsteken van vuurwerk in te kaderen en handhaving met betrekking tot illegaal vuurwerk te verbeteren.

   Ik ben niet degene die je moet overtuigen om tegen vuurwerk te zijn. Ik draag deze visie uit op basis van mijn mandaat en de input van 992 jongeren via dit onderzoek. Als bewustzijn een issue is volgens jou, moeten we educatie en voorlichting in het algemeen aanpakken.

   Hartelijke groet,
   Ilona

Commentaren gesloten.