Istanbul dag #5


En de vijfde dag. Deze dag was pas echt bizar. Maar laat ik rustig beginnen, bij het begin.

Vanochtend vroeg moesten Linnca en ik het post-2015 statement presenteren dat we gisteren hebben geschreven. We waren zelf erg tevreden, maar wel zenuwachtig voor de reacties van de rest. Het ging immers om hun input, niet zozeer om wat wij vonden. Onze educatiesystemen zijn immers best in orde, zeker in vergelijking tot hun thuissituaties. We hebben ons best gedaan om de presentatie vooral op interactie en input te richten, en dat werd gewaardeerd. Nadat we alle recommendations hadden doorlopen, vroeg ik iedereen die zich vertegenwoordigd voelde door dit document zijn hand op te steken. En iedereen deed dat! De opluchting was zo groot! Na afloop kregen we een luid applaus. Het was goed. Dit is natuurlijk pas een draft, in de komende maanden gaan we hem verder ontwikkelen, maar de basis staat er.

Na de presentatie, om 11:00, stond er een persconferentie gepland. Maarja, je hebt pas een persconferentie als er pers is, en die was er niet. Dus dronken we een kopje koffie en namen we wat pauze. Tot er om 11:45 opeens een videoploeg op de stoep stond. De dag ervoor was Nedko, een jongen uit Bulgarije, aangewezen als ceremoniemeester voor de persconferentie. Hij had twee jongeren moeten kiezen om het statement voor te lezen. Dat had hij wel gedaan, maar hij was het even vergeten met ons te delen. Voor we het wisten zaten Linnca en ik achter een tafel met een rits microfoons erop en een videoploeg voor onze neus. Zo dus. Weer wat meegemaakt!

Na ons statement hebben wat jongeren met beperkingen hun achtergrond toegelicht en zijn er foto’s gemaakt. Ik ben nog hard op zoek naar de beelden, maar als je Turks kunt lezen zijn er genoeg nieuwsberichten te vinden!

Na de persconferentie hebben we geluncht en toen was het tijd voor afscheid. Dit is de eerste conferentie waarvan ik het moeilijk vond om te vertrekken, om alle nieuwe vrienden achter te laten. De intimiteit van deze week was bizar hoog. Ik kan wel zeggen dat ik vrienden voor het leven heb gemaakt.

In oktober, november en december vinden er drie meetings plaats waar jongeren uit deze groep naartoe gaan. Allemaal gaan we nog een keer terug. Deze week hoor ik meer over de conferentie waar ik word verwacht. Wordt vervolgd!