Istanbul dag #4


Dag 4, donderdag. De week vliegt! Deze dag zouden we de hele dag opnames gaan maken. In december vindt, zoals jullie weten, een ministeriele conferentie plaats over onderwijs. Daarnaast is er in oktober een bijeenkomst om een Call for Action voor deze ministers van onderwijs te maken. En in november is er óók nog een algemene post-2015 meeting hier in Istanbul. Voor deze drie conferenties moeten er statements worden gemaakt, namelijk:

- Een videoboodschap voor de ministeriële conferentie;
– Een youth statement over post-2015 in het algemeen;
– Een youth statement over educatie in de post-2015 agenda.

Vandaag de laatste volle dag, en we zouden dus gaan filmen. Maar de youth statements zijn er nog helemaal niet! Gelukkig is UNICEF flexibel en hebben ze ervoor gekozen om ons in drie groepen te verdelen zodat alles vandaag kan worden gemaakt. Ik kwam in de groep voor het post-2015 statement terecht, samen met 5 andere jongeren.

En het begon als een drama. Linnca (Noorwegen) en ik zouden de outlines maken en alles samenvoegen, redigeren etc. De lappen tekst waren niet normaal, terwijl een statement niet meer dan 2 pagina’s moet zijn als je wilt dat mensen het daadwerkelijk lézen. We hebben dus de hele dag met onze handen in het haar naar ons scherm zitten staren, om maar goed te proberen af te wegen wat ethisch verantwoord is. Het is immers niet ons statement, maar dat van iedereen. Het is een verschrikkelijke taak om het werk van anderen aan te passen, weg te knippen en te verbeteren.

Uiteindelijk hebben we ervoor moeten kiezen om de excursie naar de Bosporus te skippen, het enige uitje van de week. Op zich niet erg, ik ben eraan gewend dat je geen tijd voor uitjes hebt, maar de rest was het er niet mee eens. Hoe vaak ik vervolgens wel niet heb gehoord dat wij Nederlanders en Noren ‘verschrikkelijk harde werkers’ zijn, niet normaal. Voor ons lijkt het heel normaal om eerst te werken en dan lol te hebben, maar dat is hier dus een beetje anders.

Uiteindelijk waren we om 10 uur ‘s avonds klaar, precies toen de groep terugkwam van de excursie. 14 uur non-stop werken aan een statement. Morgenochtend gaan we het presenteren, en stiekem schijten we een beetje in onze broeken. De twee westerse jongerenvertegenwoordigers hebben nu het youth statement geschreven, terwijl Oost Europa en Centraal Azië hier centraal staan. Nou ja, nu een biertje en lekker slapen, we zien morgen wel weer!