Istanbul dag #2


Dag twee alweer, dinsdag 3 september. Vandaag stond in het teken van de post-2015 ontwikkelingsagenda en de rol van kinderen/jongeren in de totstandkoming hiervan. Ravi Karkara, Global Expert Advisor Children & Youth, UNMC & UN-Habitat was deze dag de facilitator.

’s Morgens begonnen we met een introductie over de post-2015 agenda. Veel jongeren hier hadden er nog niet van gehoord. We hebben veel gepraat over de nationale en thematische consultaties, hoe regeringen hierin hebben gecommuniceerd naar het volk en de rol van jongeren hierin. Na de intro hebben we de gehele dag gewerkt aan onze visie op de agenda en het Youth Statement dat we willen maken.

Tussendoor kwamen er een paar zeer inspirerende video’s langs. Allereerst natuurlijk de toespraak van Malala. Heb jij ‘m al gezien?

Daarnaast heeft een van de jongeren hier, Ana uit Roemenië, een filmpje laten zien van hun nationale UNICEF. Het leert je veel over de gang van zaken in andere landen, ook gewoon binnen Europa. Ik heb een heleboel verhalen gehoord, en ik kan niet anders dan zeggen dat mijn wereldvisie er een flinke klap door heeft gekregen. Het zijn verhalen die we in Nederland niet kennen, waar we niet mee opgroeien, maar die wel pijn doen. Het filmpje is fantastisch om je begrip over de wereld te vergroten. Check ‘m hier:

Na het kijken van dit filmpje hebben we gemediteerd voor we aan de slag gingen met ons statement. In deze paar minuten besefte ik me hoe anders de wereld eruit zou zien als we allemaal dit soort filmpjes zouden bekijken en ons vervolgens verantwoordelijk zouden voelen voor het leed in de wereld. Zo moeilijk is het toch niet?

Anyway, vanavond zijn we vrij, dus we gaan naar Istanbul in voor een gezellig drankje. Als we de wereld willen veranderen, een verschil willen maken, zullen we meer moeten doen dan alleen werken. En wat zien van een land is nooit verkeerd! Tot morgen!