Istanbul dag #1


Gisteren ben ik hier geland. In Istanbul. Ik ben hier voor een conferentie, ‘Europe and Central Asia regional consultation with adolescents and youth on education and the post-2015 development goals’. Ik blijf hier tot en met vrijdag, en het weekprogramma is ontzettend vol! De meeste jongeren komen uit Oost-Europa en Azië. Er zijn twee West-Europese jongeren, iemand uit Noorwegen en.. ik :-).

Het eerste dat echt opvalt is dat de sfeer hier ontzettend informeel is. Op de conferenties waar ik normaal gesproken rondloop ben ik eerder under- dan overdressed. Nu heb ik net m’n jasje over de stoel gegooid en zit ik in een hempje te typen. Want dat kan. Korte broeken, t-shirts, hempjes, het maakt niet uit. Hier zit ik niet tussen jongeren die mee willen doen in een volwassen wereld, maar tussen jongeren die hier zijn om gehoord te worden. Om een verschil te maken. De poespas die je normaal bij VN-organisaties tegenkomt betekent voor deze jongeren helemaal niets. Hoe tof is dat?

De organisator van dit evenement is UNICEF. En de mensen die hier van UNICEF zijn, willen ons ook écht horen. Of we onze boodschap nou filmen, opschrijven, uitbeelden of zingen, het maakt hen niet uit. Het gaan hen om de inhoud die we brengen en de manier waarop zij die het beste uit ons kunnen halen. Ik moet zeggen dat dit echt een verademing is ten opzichte van de conferenties waar ik normaal gesproken ben!

Achter in de conferentiezaal zitten vertalers in hokjes, want lang niet iedereen hier spreekt Engels. Het is wel de voertaal van de conferentie. Normaal gesproken is het beheersen van Engels een voorwaarde voor dit soort conferenties. Maar, en dat is heel typerend, hier niet. Het gaat immers over de gelijkwaardige toegang tot educatie. En wie weten beter wat er mis is dan degenen die geen toegang tot educatie hebben gehad? Ongeveer de helft van de deelnemers is niet opgeleid, en er zitten een handjevol analfabeten tussen. Dat is nog eens andere koek!

Vanochtend zijn we begonnen met een openingssessie, gehost door Paul Nary, en daarna kwam de eerste skills development sessie. Deze ging over advocacy & leadership. Op vier thema’s (educatie, geweld, sociale inclusie en milieu/global warming) moest na worden gedacht over de betekenis van advocacy & leadership. Daarnaast hebben we een role-play gedaan om situaties uit te beelden die we mee hebben gemaakt. Dit zijn hele goede manieren om te leren over de situaties in andere landen. In Nederland valt er absoluut nog een hoop te bereiken, ook op het vlak van educatie, maar dat is eigenlijk niet te vergelijken met wat er in andere landen gebeurt.

Vanmiddag gaan we verder met skills development. Elif Kalan gaat met ons aan de slag met de thema’s conflict resolution en negotion/mediaton. Daarna nog een introductie over de video, want donderdag gaan we de hele dag werken aan onze video. Voor de ministers, als ik het goed begrijp, want dit alles staat in verbinding met de ministeriele conferentie over onderwijs die in december plaatsvindt.

Morgen gaan we aan de slag met post-2015 en educatie, woensdag werken we aan de ministeriele conferentie. Donderdag werken we dus aan de video. Vrijdag ronden we af met round ups, next steps, het verkiezen van jongerenvertegenwoordigers voor de ministeriele conferentie en hebben we een persconferentie. En dan mag ik weer naar huis.

Keep you all updated!

 

Liefs,

Ilona