Internationaal voor ons immaterieel erfgoed!


Je hebt het misschien al even zien staan in de agenda links, ‘Het UNESCO Verdrag ter bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed en het Koninkrijk: een gezamenlijk vertrekpunt.’ En áls je dat al interessant vond klinken en er op klikte, werd je er ook niet veel wijzer van. Maar nu is het definitief! Mijn ticket is binnen, dus ik durf het nu écht hardop te zeggen: volgende week reis ik naar Aruba!

Vorig jaar ratificeerde Nederland het Verdrag ter Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit betekent dat Nederland zich voortaan inzet om haar tradities, gewoonten, gebruiken, eten, drinken, religies, feestdagen, sporten, muziek, kennis over de natuur en ga zo maar door te beschermen. Zo stelt het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) momenteel een Nationale Inventaris op waarvoor gemeenschappen hun immaterieel erfgoed voor kunnen dragen.

Nu is het de bedoeling dat de rest van het Koninkrijk der Nederlanden ook aan de slag gaat met dit verdrag. Daarom worden er workshops georganiseerd die ervoor moeten zorgen dat we met een gezamenlijke visie en een stevig plan van aanpak Aruba weer verlaten. Het is natuurlijk verschrikkelijk belangrijk dat jongeren serieus worden genomen als het om immaterieel erfgoed gaat. Wij barsten er immers van, en als je erfgoed wilt beschermen, betekent dat dat jongeren dat interessant moeten vinden. Immaterieel erfgoed sterft namelijk uit als het niet meer leeft, dus als niemand zich er meer mee bezig houdt. En wij zijn de toekomst!

Ik ga me op Aruba keihard inzetten om jongeren hoog op de agenda te laten staan. Ik zal doen wat ik kan om jongeren niet alleen in Nederland zelf, maar in heel het Koninkrijk een stem te geven als het gaat om immaterieel erfgoed. En met een beetje geluk pakken we dan ook nog een enkel minuutje zon. Met een beetje geluk..

Op de hoogte blijven van de vorderingen op Aruba? Volg me op Twitter!