“ILONA ROZENBOOM VOOR JONGEREN”


“ILONA ROZENBOOM VOOR JONGEREN”

Dat stond in de Metro, zo’n maand geleden. Ik ben namelijk op 7 juni verkozen tot de nieuwe jongerenvertegenwoordiger UNESCO. En nog steeds is het kwartje niet echt gevallen.“Hoe ben ik hier in ’s hemelsnaam beland?” is een vraag die nog regelmatig door m’n hoofd schiet. En nu denk jij: hoe dan? Nou, zo.

Begin mei sloeg ik voor het eerst in jaren een Metro-krantje open. En daar stond het dan, de vacature. Ik zocht een nieuwe job, NJR zocht een jongerenvertegenwoordiger UNESCO. Je hoefde alleen maar een CV en een brief op te sturen. Nou, dacht ik, appeltje eitje. Dat kan ik wel, niet geschoten, altijd mis. Ja toch?

Inmiddels had ik me natuurlijk aardig verdiept in de organisatie en de baan. Mijn conclusie was: ik ben kansloos. Wat een gave baan! Een jongerenvertegenwoordiger is de schakel tussen jongeren en (politieke) instanties. Je gaat dus eerst veel praten met heel veel jongeren, om vervolgens die stem te verwoorden bij belangrijke mensen, ook ver buiten Nederland.

Half mei werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ik was ondertussen de hele sollicitatie al bijna vergeten, ik wist zeker dat ik het nooit zou kunnen worden. Ik, als meisje van 20, opgegroeid in een dorp en net begonnen aan een HBO-studie. Wat had ik nou te vertellen? Maar ach, als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek voor een baan die je eigenlijk heel graag wilt, dan ga je wel.

Dus ik in mijn nette outfit naar het kantoor van NJR in Utrecht voor het gesprek, wat ook weer verbazingwekkend goed ging. Een paar dagen later werd ik weer gebeld met de mededeling dat ik in de finale zat. Ik was natuurlijk erg blij, maar ik wist nog steeds zeker dat ik zou gaan verliezen. Maar ach, als je bij de laatste twee kandidaten zit voor een baan die je eigenlijk heel graag wilt, dan ga je wel.

Dus ik in mijn nette outfit naar het pand van Critical Mass in Utrecht voor een presentatie voor de lidorganisaties van NJR. De andere kandidaat was daar ook. We gaven allebei een presentatie en toen moest er gestemd worden. Ik had meer stemmen dan mijn tegenstander, maar niet de meerderheid. Er was namelijk een paar keer blanco gestemd. Na een herstemming won ik alsnog.

En dan ben je opeens jongerenvertegenwoordiger. Omdat ik zó zeker wist dat ik niet gekozen zou worden, wilde het kwartje niet echt vallen. Ik ben weliswaar met een big smile op mijn gezicht naar huis gereden, maar nog steeds kan ik niet begrijpen dat mensen míj willen interviewen. Toen ik met een gigantische foto en een nog groter interview in de Metro stond, begreep ik pas waar ik nou echt aan begonnen was. Dag anonimiteit! In de trein werd de krant vergeleken met mijn gezicht, mensen wilden zien of ik dat nou echt was. Je kunt je niet voorstellen hoe raar dát voelt…

Ik denk dat wat ik wil zeggen zo wel duidelijk is.. Ik heb gewoon een hele toffe baan en er is geen enkele reden waarom die er niet voor jou zou kunnen zijn. Er wordt nu zelfs gezocht naar een nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de VN (zie hier). En als je twijfelt: gewoon doen dus!

En dan, ondanks de fotoshoots, de fotografen op je stoep en de interviews in grote kranten, gewoon jezelf blijven natuurlijk. Als je er maar wel volop van geniet!

Posted 1 day ago by Stichting Young UP

Labels: blog ilonarozenboom inspiratie school UNESCO Metro toekomst talentontwikkeling leren stichtingjongeren rotterdam NJR talent

http://yupopdeblog.blogspot.nl/2012/08/ilona-rozenboom-voor-jongeren.html