High Level Discussion


Gisteren was toch weer een dag.. Op de valreep werd ik uitgenodigd om naar Brussel af te reizen voor een High Level Discussion over onderwijs in de post-2015 ontwikkelingsagenda. Daar zegt een jongerenvertegenwoordiger natuurlijk geen nee tegen! Het was op veel vlakken een bijzondere meeting, dus daar vertel ik jullie graag alles over!

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Noorse Missie naar de EU en UNESCO. Er waren zo’n 200 man aanwezig. De bedoeling was dat we eerst zouden luisteren naar een aantal presentaties. Het meest interessant waren Mrs Androulla Vassilou & Mr Qian Tang.

Mrs Androulla Vassilou, EU Commissioner for Education, Culture, Multulingalism, Sport, Media and Youth, ging in op standpunten van de EU en samenwerkingsverbanden. Vooral interessant was dat ze vertelde dat het Erasmus programma 40% meer budget krijgt: te gek dus! In de gaten houden dat! Ook promootte ze digitaal onderwijs om moeilijk bereikbare gebieden te bereiken en het inzetten van universiteiten op capacity building.

Mr. Qian Tang, Assistant Director-General for Education at UNESCO, is de hoogste man bij UNESCO als het gaat om onderwijs, en ik heb hem al twee keer eerder mogen ontmoeten: ik zat met hem in het panel tijdens de speech namens het Youth Forum bij de General Conference van UNESCO in Parijs, en hij was bij de Regional Ministerial Education Conference (waar hij me heeft zien zingen en dansen in een kokspak). Hij benadrukte vooral dat de Education For All doelen ‘unfinished business’ zijn. Het nieuwe doel moet volgens hem ‘holistic, quality, equity & lifelong learning’ bevatten.Ensure equitable, quality education and lifelong learning for all by 2030.” Hij noemde ook de targets voor het onderwijs post-2015 doel in zijn visie:

  • Ensure equitable basis education (2 years preliminary, 9 years compulsory) with free access.
  • Ensure equitable upper secundairy & tertiary education.
  • Quality & relevant teaching/learning
  • Reduce literacy & numeracy
  • Develop skills & competences for life & work (youth and adults)
  • Financing: a % of GDP / government budget to education.

Jammer genoeg waren er twee standpunten die internationaal door jongeren geagendeerd werden, maar die nu niet terugkomen in het doel en de targets, namelijk health education en youth unemployment. Veel jongeren krijgen niet geschikte seksuele voorlichting, waardoor veel tienerzwangerschappen voorkomen in bijvoorbeeld Oost Europa. Veel meisjes kiezen dan voor abortussen. Onderwijs moet voorzien in basiskennis hierover. Daarnaast zien we wereldwijd een stijging van jeugdwerkloosheid. Daar móet onderwijs op anticiperen. Want onderwijs hoort toch te leiden naar een goede positie op de arbeidsmarkt?

Toen ik Mr. Qian Tang hiernaar vroeg, was er weinig ruimte meer voor input. Het is klaar, over en uit. Dit gaat UNESCO uitdragen. Nog even de definitieve balans vinden met UNICEF en het is klaar. Maar we krijgen wel skills development, wat zéker bij gaat dragen aan de positie van jongeren op de arbeidsmarkt. En die seksuele voorlichting? Dat doen we dan gewoon zelf!