Aruba dag #1


De eerste dag van de conferentie zit erop! Deze week komen delegaties uit het Koninkrijk der Nederlanden samen om de uitvoering van het Verdrag ter Bescherming van Immaterieel Erfgoed te bespreken. Als we goed ons best doen, vertrekken we woensdag met een gezamenlijk plan van aanpak. Om dat te bereiken, moeten we op zoek naar oplossingen, kansen en overeenkomsten. Dat klinkt helaas makkelijker dan het is!

De eilanden hebben nog geen Nationale Inventaris, maar hebben wel allemaal hun eigen immaterieel erfgoed in kaart gebracht. Belangrijke dingen deze week zijn dan ook die Nationale Inventaris (Koninkrijkbreed of ieder voor zich?) en de website die de erfgoederen in beeld moet brengen. Er moeten plannen gemaakt worden die garanderen dat het Verdrag naar de praktijk vertaald gaat worden. We moeten het nu gewoon gaan doen! Lullen hebben we al lang genoeg gedaan.

Heel tof is wel dat jongeren hier superserieus genomen worden. Iedereen is ge├»nteresseerd in onze verhalen over het betrekken van jongeren, het vertegenwoordigen van jongeren en het belang van jongeren als het gaat om immaterieel erfgoed. Ik heb met de jongeren van de eilanden afgesproken om de workshop die ik ga geven gezamenlijk te doen. Zo is er Misha van St. Eustatius die iets gaat vertellen over de structuren, en Melanie en Gino van St. Maarten en Cura├žao vertellen over de uitkomsten van de Grenada-bijeenkomst over immaterieel erfgoed in het Caribisch Gebied.

We mogen als jongeren ook een advies uitbrengen voor het programma wat woensdag geschreven moet worden. Morgen hebben we dus een lunchdate gepland om onze aanbevelingen in kaart te brengen. Cool? Echt wel! We gaan er eens even voor zorgen dat jongeren bovenaan de agenda komen te staan als het om immaterieel erfgoed gaat! Het was in ieder geval een lange, maar leerzame en toffe dag!

Nu ga ik slapen, hier is het 12 uur en ik ben alweer 18 uur aan het werk.. Welterusten & tot morgen!