8th UNESCO Youth Forum


Vandaag is de derde dag van het UNESCO Youth Forum.. en het is bizar. We kwamen hier dinsdag aan vol optimisme en enthousiasme, en die boodschap hebben we vanaf de eerste seconde uitgedragen. Tijdens de eerste plenaire sessie stonden wij op met de ‘call’ om onze recommendations niet alleen te richten op UNESCO, maar ook naar onszelf te kijken. Als jongerenvertegenwoordigers moeten wij immers staan voor de jongeren uit ons land, niet alleen voor onszelf. Praten met jongeren in je eigen land moet centraal staan voor je naar zo’n forum gaat. De meeste jongeren hier hebben dit helaas niet zo goed begrepen.. We hebben het heel enthousiast gebracht, waar we ontzettend veel reacties op hebben gehad. Meerdere keren is het ‘enthousiastic Dutch Duo’ genoemd als de debatten weer vast kwamen te zitten. Tof! We gingen met een goed gevoel terug na die eerste dag.

Gisteren moesten de eerste aanbevelingen er doorheen. Toen wij naar Parijs kwamen, hadden we op basis van de ideeën van Nederlandse jongeren twee prioriteiten:
1)      De jongerenvertegenwoordigers moeten spreken gebaseerd op de visie van jongeren uit hun hele land. Jongerenvertegenwoordigers moeten wereldwijd structureel georganiseerd zijn en niet uit een universiteit worden geplukt om even naar het Youth Forum te gaan.
2)      Het Youth Forum moet goed aansluiten op de General Conference, zodat we daar dingen kunnen zeggen die daadwerkelijk verschil maken. Zo kan het Youth Forum er daadwerkelijk toe doen.

Hiervoor hadden we twee aanbevelingen die onder het eerste thema moesten vallen – en die zijn beiden weggestemd. Serieus? Vinden we hier niet dat we zelf professioneel moeten zijn? Dat we niet alleen voor onszelf moeten spreken, maar voor iedereen? Wat? ECHT? HUH?

Maar wij gaan niet bij de pakken neer zitten – wij gaan door! We hebben bedacht dat we UNESCO een brief moeten sturen met het voorstel een handleiding voor Youth Delegates te maken, waarin het belang van ‘consulteren’, ofwel praten met jongeren, benadrukt wordt. We zijn druk aan het lobbyen in de gangen om zoveel mogelijk handtekeningen voor onder deze brief te verzamelen – en dat gaat echt geniaal goed. Samen met Canada, Zwitserland en België pakken we dit op en aan het einde van de dag hopen we zo’n 50 namen te hebben.

Gisteravond kregen we nog zo’n mooie kans: we konden deelnemen in de ‘drafting committee’ voor de introductie. Wij hebben snel een opzet gemaakt voor de meeting begon, zodat we een basis hadden om te beginnen. Na een uur werk zijn we opgestaan. We hebben echt alles geprobeerd om de rest van de groep te overtuigen om jongerentaal te gebruiken. De enige legitimatie die we hebben is ervoor zorgen dat de Nederlandse jongeren zich vertegenwoordigd voelen in het einddocument – maar hoe kan dat als het in diplomatentaal is geschreven? Na zestien muren te hebben gezien in deze discussie hebben we besloten ons statement te maken door te weigeren mee te schrijven aan zulke stukken. Hun argument “maar het is niet voor jongeren, maar voor de General Conference’ komt er echt niet in bij ons.

Je begrijpt misschien wel dat er flink wat tijdsdruk is als je met zo’n groep aanbevelingen moet schrijven. Maar da’s geen probleem voor deze jongeren. Nee hoor, we stemmen gewoon om mensen die geen aanpassingen voor de recommendations hebben gestuurd voor de deadline (die via Facebook werd aangekondigd, en niet iedereen zit in deze groep) lekker niet meer mee te laten doen. Hun aanpassingen zijn niet meer welkom. En dat kunnen wij gewoon met een meerderheid besluiten. Dahag, mensen zonder facebook, jullie horen er niet bij!

De rest van de dag zijn wij dus te vinden in de wandelgangen. Want wij gaan gewoon door – op een jonge manier. Wij zijn geen diplomaten, wij zijn jongerenvertegenwoordigers. Bam. En we gaan tot het uiterste om jongeren te vertegenwoordigen!