Side event UNICEF onderwijsconferentie


In december 2013 ben ik naar de UNICEF Regional Ministerial Education Conference in Istanbul geweest. Ik was daar met de Youth Advisory Group on Education, een groep jongeren die gevormd is na de jongerenconsultatie over post-2015 en onderwijs in september 2013. Er zitten jongeren in uit Midden & Oost Europa en Centraal Azië, aangevuld door twee jongeren uit West Europa en twee Mexicaanse meisjes. Met een afvaardiging van deze groep moesten wij alle ministers uit Europa & Centraal Azië ervan overtuigen hun onderwijssystemen te hervormen door middel van partnerships met jongeren, zodat ieder kind en iedere jongere in de regio toegang heeft tot onderwijs van hoge kwaliteit.

Voor deze conferentie was ik verkozen tot Focal Point voor het organiseren van het Youth Side Event. Na een consultatie heb ik de outlines van het side event vastgesteld. Het overkoepelende thema was ‘Recipe to a better future’ , waarbij we als koks verkleed de lunchzaal in zouden gaan. De kern zou bestaan uit monologen en dialogen van de jongeren over hun eigen ervaringen met onderwijs: hoe heeft onderwijs onze levens veranderd. Dit alles wordt afgesloten met ‘We Build the World We Want’, een tekst over onderwijs die ik heb geschreven op ‘Born This Way’ van Lady Gaga.

In de twee maanden in aanloop naar de conferentie heb ik alle jongeren gecoacht in het schrijven van hun monologen en dialogen. We zouden het side event opvoeren in de lunchzaal, maar de dag voor het event werd ik ingeseind door UNICEF dat we naar de ministeriële lunch mochten. De dag erna hebben we het opgevoerd voor de ‘gewone deelnemers’.